TuffSkin is een ideale oppervlakte bescherming van bijvoorbeeld marmer.
In deze blog  gaan we wat dieper in op marmer en met name de marmerhoofdstad van Italië (of van de wereld zoals de Italianen het graag horen): Carrara.

Marmer in het kort.

Bianco Carrara

Het marmersoort Bianco Carrara  is misschien wel het bekendst van alle soorten marmer.
Het kenmerk van Bianco Carrara  ligt al in de naam besloten, marmer met een heldere witte kristalachtige kleur.  Meestal met donkere aderen dwars door de steen lopend.

Deze marmersoort is o.a. in gepolijste afwerking te verkrijgen en zeer gewild voor toepassingen als  tafelbladen, aanrechtbladen, vensterbanken en badkamerbladen, in huis en in hotels, restaurants en sauna’s.

Carrara.

Het plaatsje Carrara ligt in Toscane, Italië, en telt ongeveer 64 duizend inwoners.  Ten oosten van Carrara liggen de Apuaanse Alpen waar zich zo’n 300 marmergroeven bevinden. 
Zij stammen al uit de tijd van de Romeinen en zijn eigenlijk de oudste industrie terreinen die  wij kennen.
Kunstzinnig werd dit marmer, het “witte goud’ bewerkt  ofwel gebeeldhouwd tot o.a. de wereldberoemde beelden van Michelangelo. Michelangelo zocht zijn marmer persoonlijk uit en gebruikte marmer uit de groeve di Frantiscritti.

U begrijpt het al, wanneer u in de buurt van Toscane op  vakantie bent is een bezoek aan de marmergroeven meer dan de moeite waard.
Als je in de bergen er naar toe rijdt lijkt het of je sneeuwtoppen ziet . Niets is minder waar. Het is wit marmer wat u ziet.

Marmer gevoeligheden

Marmer is  een kalksteen gemetamorfoseerd naar een soort kristalvorm.  Het kalksteen bestaat uit o.a. calciumcarbonaat. 

En daar ligt gelijk het aangrijpingspunt van ons TuffSkin product.

Calcium verbindingen reageren sterk op bepaalde (agressieve) vloeistoffen zoals wijn, citroenzuur, olijfolie, frituurvet e.d. Ze zorgen voor een doffe vale reactie die moeilijk te verwijderen is. Uw kostbare en prachtige marmeren oppervlak is  blijvend beschadigd.
Marmer ontstaat door veranderingen in temperatuur en doordat  laagjes van de aardkorst onder enorme druk worden samengeperst.

Toepassingen Marmer

Je zou kunnen zeggen marmer is zo oud als de weg naar Rome maar deze weg was gedeeltelijk al met marmer geplaveid. Marmer is werelds, het is onderdeel van onze planeet en inspireert veel kunstenaars om dit soort steen te bewerken naar beeldende kunst. in de bouwwereld wordt het onder andere toegepast in huizen en bedrijven voor bijvoorbeeld tafelbladen, aanrechtbladen en toepassingen in sauna’s, hotels, restaurants en musea.
Voor velen is marmer een bijzonder duurzaam en tijdloos product. Dus een goede en onzichtbare bescherming is zeer op zijn plaats en is verantwoord toe te passen door TuffSkin.